Green Chili Pot Framing | টবে সবুজ লঙ্কার চাষ |

    Green Chili Pot Framing
     টবে সবুজ লঙ্কার চাষ 

Green Chili Pot Framing

    We should begin with the ultimate benefit - i.e. green chillies come with zero calories. In fact, they speed up one’s metabolism as much as 50% for up to three hours after eating.
Protection against cancer: Green chillies are loaded with antioxidants, that protect the body against free radicals by acting as natural scavengers. Green chillies can also keep prostate problems at bay.
Green chillies also exert a number of beneficial effects on the cardiovascular system. Specifically, it reduces the likelihood of developing atherosclerosis by reducing blood cholesterol and triglyceride levels and platelet aggregation, as well as increasing fibrinolytic activity. Fibrinolytic activity refers to the ability to prevent formation of blood clots, which can lead to a heart attack or stroke.
Interestingly enough capsaicin, found in green chillies although hot to taste, has been shown to lower body temperature by stimulating the cooling center of the hypothalamus in the brain. This explains why, even in very hot places like India, green chillies are consumed.

আমাদের চূড়ান্ত সুবিধা দিয়ে শুরু করা উচিত - অর্থাৎ সবুজ মরিচ শূন্য ক্যালোরি সহ আসে। আসলে, তারা খাওয়ার পরে তিন ঘন্টা পর্যন্ত 50% এর মতো একজনের বিপাককে গতি দেয়।
ক্যান্সারের বিরুদ্ধে সুরক্ষা: সবুজ কাঁচামরিচ অ্যান্টিঅক্সিডেন্টগুলির সাথে বোঝা থাকে যা প্রাকৃতিক স্কেভেঞ্জার হিসাবে কাজ করে ফ্রি র‌্যাডিকালগুলির বিরুদ্ধে শরীরকে রক্ষা করে। সবুজ মরিচও প্রস্টেটের সমস্যা উপসাগরীয় স্থানে রাখতে পারে।
সবুজ মরিচ কার্ডিওভাসকুলার সিস্টেমে বেশ কয়েকটি উপকারী প্রভাব ফেলে। বিশেষত, এটি রক্তের কোলেস্টেরল এবং ট্রাইগ্লিসারাইড স্তর এবং প্লেটলেট সমষ্টি হ্রাস করার পাশাপাশি ফাইব্রিনোলিটিক ক্রিয়াকলাপকে বাড়িয়ে অ্যাথেরোস্ক্লেরোসিস হওয়ার সম্ভাবনা হ্রাস করে। ফাইব্রিনোলিটিক ক্রিয়াকলাপ রক্তের জমাট বাঁধা রোধ করার ক্ষমতা বোঝায়, যা হার্ট অ্যাটাক বা স্ট্রোকের কারণ হতে পারে।
মজার মজাদার পর্যাপ্ত ক্যাপসাইসিন, সবুজ মরিচে পাওয়া যায় স্বাদে গরম হলেও মস্তিষ্কের হাইপোথ্যালামাসের শীতল কেন্দ্রকে উদ্দীপনা দিয়ে শরীরের তাপমাত্রা কমিয়ে দেখানো হয়েছে। এটি ব্যাখ্যা করে কেন, এমনকি ভারতের মতো খুব গরম জায়গায়, সবুজ মরিচ খাওয়া হয়।

Comments

Post a Comment